självbiografi

eller lite egotrippat svammel om vad som varit

1
  .
 


1 år


2 år

- se ett par bilder till -

Man har berättat för mig att jag föddes, själv minns jag inte att det var så. Men kanske var det den händelsen som blev själva förutsättningen för att senare kunna tycka att man emellanåt levt.

Att man över huvudtaget gör det, och ända sedan 1937, är ju ett smått under om man betänker att det varit nödvändigt att ta sig helskinnad genom hela andra världskriget, där det dog kanske 50 miljoner människor till höger och vänster.
Medan kulorna ven runtomkring och det mesta av lugn och ro i Europa raserades så skulle man gå i skolan och lära sig något. Det var nämligen så på den tiden. Riva ner lite här och bygga upp lite där. Nu verkar det vara tvärtom. Men jag minns inte så mycket av vad jag inte lärde mig, annat än att jag inte kunde sjunga. Detta hade dock det goda med sig att man kunnat ägna sig åt annat, som t. ex. att sluta skolan med litet a i teckning, som främsta trofé.


Bästebo i Hovsta 1958 - det var där jag växte upp.

Uppväxttiden var annars riktigt idyllisk i det lilla villasamhället Hovsta en mil norr om Örebro. Där fanns två bondgårdar inom både syn- och hörhåll där man fortfarande bedrev jordbruk med mycket häst och vagn över sig. Det var tyst och lugnt på landet på den tiden - inte en enda motor var igång någonstans. Förutom när Hitler skickade hela armador med flygplan över våra huvuden med destination något krig norröver.
Skulle man till stan, eller föralldel skolan, tog man järnvägen - alltså tåget. På den mil det var till stan stannade tåget två gånger för av och påstigning. Vagnarna var enkla med träbänkar och gaslyse i taket. Men som liten grabb var det roligt att vagnarna hade öppna plattformar i ändarna. Där kunde mycket bus och eskapader kreeras, som att hoppa av och på i farten, kasta saker o.s.v. - ack ja.


Busungen skolgossen 11 år 1948


Slyngeln 16 år 1953

Redan som fjortonåring, alltså 1951, var det dags att börja beta av själva arbetslivet. Ett evinnerligt betande som skulle fortgå i bortåt femtio år. Men i början när jag var springschas på en bilverkstad var det roligt, och lärdomarna rasade på en allteftersom dom magra avlöningarna betalades ut. Eller vad sägs om 33 kronor och 30 öre i veckan. Men som sagt lärdomarna och nöjet tog jag med mej fortsättningsvis i livet. Värre var det med avlöningarna, möjligen kan man säga att dom var en förutsättning för fortsättningen och hade därmed i alla fall ett temporärt värde.


Springschas på Ramers i Örebro 1952.   15 år
Notera det bakvända Volvomärket på skylten

Den första motorcykeln kom jag över tidigt på vårvintern - 52 av en arbetskamrat, och när vi väl signerat ett avbetalningskontrakt på 100 kronor, var saken klar. Pärlan var en Rex Villiers på 98 cc - med springstart - som fungerade ibland. Det var väl bara det att hojen inte var inreggad och tämligen ombyggd för att likna ett mellanting mellan en TT- hoj och en Speedwaydito med raka rör och stor tratt som avslutning. Det gjorde kanske ändå inte så mycket eftersom man fortfarande var bara 14 år och tämligen körkortslös. Roligt var det i alla fall, ända tills morsan kedjade fast hojen i vedboväggen.

Rex Villiers 98 cc
Här syns man på Rexen. Fotot är taget i Dylta vid köptillfället.

Riktig motorcykel blev det i alla fall 1953 och det var en Monark, bestyckad med svensk JB - motor på 150 cc, som kom väl till pass när körkortet skulle erövras, som för övrigt var en sorglös historia bestående av ett varv runt Oscarstorget i Örebro under skarpt överinseende av besiktningsmannen Bartold, som stod på trottoaren och noggrant iakttog att man även kunde stanna med uppsträckt högerhand utan att schabbla. Några teorifrågor senare var man godkänd för kommande irrfärder på aktuellt redskap, och det skulle inte ta stopp ordentligt förrän efter dryga 60 000 mils tämligen olycksfria åkturer.

Sålunda utrustad med både motorcykel och körkort blev man kär, vilket ju passade bra då hon bodde tre mil bort - och hon kommer här:

Birgitta Olofsdotter

 
 

Birgitta Olofsdotter från Kvarntorp

- nästa sida framåt -

- tillbaka till startsidan -