..... Huvudsakligen Fiskgjuse

 

Huvudsakligen FISKGJUSE

Södermanlands landskapsfågel och djur

Men

en osannolik händelse råkade inträffade, så till vida att jag satt i godan ro på balkongen och fick höra några fiskmåsar som väsnades, och när jag tittade upp såg jag att dom håll på att jaga runt en stor fågel och jag trodde inte mina öron för det var en fiskgjuse, som hade en stor fisk mellan tårna på sitt speciella sätt med fiskens huvud i färdriktningen.
Jag rusade åt mej kikaren i en hast och kunde därigenom följa dramat både länge och väl. Fiskgjusen släppte dock inte fisken utan cirklade runt runt och flög högre och högre tills måsarna gav upp. Men han fortsatte uppåt och uppåt tills jag inte kunde se honom mera i kikaren, och då har jag ändå tio gångers förstoring på den. Hur det sedan gick kan jag inte riktigt redogöra för, men man kan ju i alla fall tänka sig att fisken blev uppäten efter flygturen - och åtminstone gjusen nöjd.
Det ovanliga är ju att få se en sådan händelse mitt i stan. Jag gissar att fiskgjusen med uppmärksamheten helt inriktad på fiskemöjligheter följt ån långt utifrån landet och inte riktigt varsnat var han hamnat, när ån efterhand slingrat sig fram ända in i Eskilstuna.
Eller om han visste sedan förut att det finns gott om gratis fisk här i stan, tack vare att man odlar sådana och sedan slänger ut i åvattnet åt folk för att underlätta just deras fiskande.  Smart av fiskgjusen i så fall om han också kommit på var man enkelt fiskar åt sig en måltid.
 

HåG   sommaren 2001

 Fisken och Gjusen
 


- tillbaka -

Copyright = upphovsrätt = litterär och konstnärlig äganderätt - Skyddad av Svea rikes lag.

Copyright 2001 Göran Håkansson. Med ensamrätt