Kaja          Geting -en av dom - utövande torrflygning
 

Kaja heter dom en och en, men man ser dom sällan så, utan mest
i alldeles för stora gäng som både väsnas och skiter ner på dom tillförlitligaste ställen, som vi människor egentligen helst vill ha för
oss själva.
Men det hindrar ju inte att det kan vara fascinerande att se dom stora kajflockarna när dom böljar fram och åter över fälten och därvid låta sig slås av tanken; hur kan dom egentligen hålla ihop hela skocken och uppträda som en enda stor, och åt samma håll dragande enhet, hela tiden.
Jo, enligt vetenskapen beror det helt enkelt på att den enskilda kajan bara gör precis på samma vis som den närmsta grannen i vimlet, och på så sätt fortplantar sig samma beteende genom hela skaran med ganska så omedelbar verkan.
I brist på bättre förklaring så - varför inte.
Mitt i allt detta håller dom dessutom ihop parvis livet igenom och kan se ganska så näpna ut, ett eller annat par i taget.

Men, en vacker augustieftermiddag när jag just schasat undan en av sommarens alla olidliga getingar, som föreföll anse sig lika berättigad till eftermiddagsfikats godsaker som jag, fick jag syn på en glest utspridd kajflock, som verkade syssla med något hela tiden. Vid närmare okulärinventering syntes dom jaga efter något i luften och dom sågs göra ideliga utfall i uppåtsvängande manövrer för att fånga detta något. Men vad?
Efter idogt tittande kunde jag så till slut se att det var getingarna dom var ute efter, och efter att ha hållit på och mättat sig med sådana resten av eftermiddagen var hela Hallsberg rensat, och vi besvärades tacksamt nog aldrig mer av getingar under denna säsong.

Det är bara att hoppas att kajorna har gott komihåg så att dom gör om bravurnumret alla andra varma somrar, som lär komma.

Och därmed något kompenserar för allt sitt skitande och skränande.


HåG
20 oktober 2006

Kajskocken

Copyright råder
Copyright Göran Håkansson  Copyright

- tillbaka -