Skumt med Dator

Det verkar skumt med dator måste jag säga, och dessutom dyrt. Det är en lite otillfredsställande situation man hamnat i med alla moderna elektroniska prylar.
Dom är ju fullkomligt obegripliga om man bara tittar och pillar lite med dom för att försöka förstå hur dom är uppbyggda och fungerar - allt är förborgat i alla dessa elektroniska villervallor som kallas integrerade kretsar.

Bättre förr innan dessa uppfinningar brett ut sig. En bil var fullt begriplig i alla sin detaljer med normal uppsättning teknisk allmänbildning. Likaså kameror, grammofoner, köksmaskiner och till och med radioapparater gick att i princip förstå. Då var det inte så omöjligt att själv fixa till anomalier i havda saker.
Tillvaron blir återigen mystisk efter att för något halvsekel sedan varit tämligen genomlyst och greppbar. Vänta bara till datorerna, eller dess efterföljare, börjar leva sitt eget liv och inskränker våra. En utveckling som nog inte går att hindra är jag rädd. Det är ju en enorm kapacitet som ligger och lurar med alla via Internet sammankopplade datorer och rätt vad det är kommer väl något datasnille att plantera någon sorts virus som tar över hela ruljangsen och på något fulltifan sätt manipulerar oss alla.

Men man kanske kan dra ur sladden. Fast det lär inte hjälpa - allt är ju uppbyggt kring datafunktioner numera - transporter - pengar - kor och bönder. Allt kan slås ut och eller manipuleras och kommer nog att göras också förr eller senare. Och hur blir det då?   Nåja, vi får väl ta en stund i sänder och hoppas att det räcker tiden ut.
Å andra sidan vore kaoset som kommer roligt att se.

 

7 Augusti 2005
HåG                                                  
 

Copyright 2005  Göran Håkansson

- tillbaka -