Nu är det så här, jag var på rekommendation av en gammal vän iväg till Konsum och inköpte en frukt som hette Kiwi för sexånitti. Plus en del annat. Väl kommen hem tittade jag på den lilla äckliga klisterlappen som häftade vid frukten. Till min bestörtning såg jag att någon släpat hit den lilla Kravmärkta saken ända från Nya Zeeland. På andra sidan jordklotet. Ack hur dum får man vara egentligen.
Sedan skulle jag till bolaget för att göra affär på en ny kartongflaska av det goda rödvinet Cape Heights från Sydafrika, då den gamla försvunnit. Med viss tvekan, då även det är långt att baxa hit. Men för dagen fick det bli ett spanskt, som heter Gredos och är lika rött, men mindre gött. Tanken med det var dock att kompensera för den idiotiskt långa resa som lilla Kiwi gjort. Annars hade jag skämts.

Kiwin anses innehålla en kolossal massa nyttigheter, som blott experter kan allt om. Men det hjälps inte, eftersom fruktens resa runt halva jordklotet hit till kalla nord flera gånger om har orsakat skador på vår livsmiljö, som är vida värre än nyttigheten av att äta upp den. Lilla Kiwi. Dessutom har vi gratis blåbär i våra skogar och dom är säkert lika nyttiga, men betydligt vackrare, om än mindre. Men många är dom, och bara att gå och ta, och då kan dom sexånitti få ligga oberörda kvar i portmonnän, också.

Hädanefter blir det svårt att bevisa att mänskligheten inte är schizofren - antagligen omöjligt. Bara för att en sak går att göra måste man inte.                                HåG 2009-11-13
 

Faktaruta  om  blåbär

Blåbär innehåller mycket antioxidanter som askorbinsyra (C-vitamin) och Lutein, som anses skydda mot grå starr, och är över huvud taget bra för synen. Blåbäret är också bra för magen och kan stärka kroppspulsådern, likaväl som det kan reglera blodsockret vid diabetes. Utöver att vara behagligt att se på, kan bäret dessutom förbättra minnet och förhindra demenssjukdomar.

Blåbär innehåller flera vitaminer och många mineraler bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom betakaroten som är en antioxidant och förstadium till A-vitamin.


 Copyright

- tillbaka -