"Ordnat kaos" - Oljemålning på duk 2008

 

Klimatet och människan

Det sägs nu för tiden att det är människan, med sin allt vildare förbränning av fossilbränslen, som olja, bensin och kol mm, som i huvudsak är orsak till jordens tendens
att bli varmare.
Men egentligen är det efter hand allt mer uppenbart att det mera måste vara fråga om människans kolossala överskattning av sin egen betydelse.
Ska man tro bättre experter, som docent Fred Goldberg m.fl. så är det så att uppvärmningen kommer först och koldioxidökningen därefter. Och långt det mesta av koldioxiden kommer från haven när jorden blir varmare.
Jordens växthuseffekt härrör till 98% från vattenångan, som omger jorden, och till 1% av koldioxiden. Den av människan utsläppta mängden koldioxid är mindre än 1% av den totala mängden koldioxid som finns i atmosfären. Alltså är människans lilla bidrag bara 1% av 1% ungefär. Således helt försumbart i det stora hela. Jordklotet har alltid växlat i sin temperatur. Ibland mer och ibland mindre.

Miljörörelsen har här sett sin chans att göra sig märkvärdig, likaväl som den avdankade presidentkandidaten Al Gore och fjanten Reinfeldt m fl.

Men.

Det verkar vara samma fenomen med miljörörelsen som med religiösa rörelser; man utgår från ett antaget och obevisat påstående och bygger sedan upp jätteorganisationer och föreställningar som bara blir tokigare ju längre man håller på - därför att utgångspunkten var fel.
Skulle det så småningom bli uppenbart för alla, att det inte är människans framfart över jorden som orsakat klimatförbättringen, ska det bli intressant att se alla långa näsor hos dagens makt- och miljöelit.

Jag menar nog att egentligen, som amatör på vetenskapens område, kan man inte veta vilket som verkligen är det rätta förhållandet. Är det människan som påverkar jordens klimat eller är det tvärtom.
En sak vet jag däremot, och det är att jag tycker inte att det är rättvist att via skatter och olika pålagor lägga bördor på folk för att komma till rätta med ett kapacitetsproblem.
Om det nu är det det är fråga om.

Jag menar att, kan jorden inte svälja den ökande fossilförbränningen i nuvarande takt så bör man hellre ransonera den. Och då ska varje individ ha samma tilldelning av förbränningsrättigheter oavsett var man bor eller vad man äger sedan tidigare.
Därefter kan en marknad få uppstå med köp och sälj av rättigheterna - osv.

30/6 2008 HåG

- tillbaka -

 copyright Göran Håkansson 2008

 

 

 

Tänkte väl

att jag skulle väl ha en illustration till texten ovan, och efter att tankarna fått löpa av och an en stund, slog det mig; det handlar ju om oljan och dess användning - så naturligtvis skulle det vara en oljemålning...
Så efter att oljemålningsprylarna legat oanvända i 18 år rotades dom fram, och efter en del kucklande med cigarettändare för att värma av kapsylerna till färgtuberna och sedan kraftig utspädning med terpentin av dom halvt ihoptorkade färgerna, ja, somliga fick till och med petas fram med en skruvmejsel för att överhuvudtaget kunna brukas, kom dom till slut på plats på duken. Och - ja, lite kul var det.

Däremot slog det mig efteråt att det är ju inte sån olja i färgerna som den man bränner i olika skepnader i bilar och kraftverk. I färgerna är det olja från Linväxten och den andra kommer ifrån geologins värld.

Men - vafan, olja som olja. Kladdigt är det hur som.

 Linblomma

- tillbaka -

 copyright Göran Håkansson 2008