Nu är det så här att redan för 400 år sedan började vi att flytta ut ur oss själva. Kanske rättare – flyttas ut, i och med att alla skulle kyrkobokföras så att prästfolk och i deras förlängning även andra ur överheten skulle ha fri tillgång till vår existens. Hålla reda på oss, som om vi inte kunde det själva.
Än värre blev det för 61 år sedan när något byråkratsnille kom på ett sinnrikt sätt att numrera oss, och för att få det att låta lite personligare kallade man det för, ack ja – personnummer, när det egentligen är ett byråkratnummer för att hålla efter personer!
Värre än så kunde det dock bli, vilket erfarits efterhand som datamaskinerna gjort sitt intrång i vår tillvaro. Dom apparaterna visade sig vara perfekta som registerhållare, vilket minsann inte gick överheten och dess byråkrater förbi. Nu kan vi inte längre ta många fria steg i tillvaron innan personnumret måste fram för att tillåta oss att komma vidare. Och allt registreras, för att finnas som underlag för överhetens kommande nycker.
Legitimera sig kallas det när jag legitimerar personnumret genom att visa fram en tryckt lapp med numret på. Ha. Vad dom har fått oss till. Det är alltså jag (vi) som legitimerar personnumret genom att använda det!
På så vis har vårt liv tvingats bli aningen schizofrent. En existens som är jag, alltså den som kommer sig av kroppen, och en som virvlar omkring i datorvärldens alla register. Och ibland mötas de två; just i legitimeringens konception. En höjdare avlas, som därefter ger tillgång till något som annars inte varit det.

Nu är det emellertid så att vi även helt frivilligt flyttar ut en stor del av vår personlighet till datorernas World Wide Webb. Alltså Internet – www punkt någonting. Och där slåss vi om utrymmet med alla andra som är där och fläker ut sig via bloggar och hemsidor. Det är så liv levs numera, och vill man existera fullt ut är det bara att hänga med.
Därför även denna hemsida. Men lyckades man inte bli uppmärksammad innan man klev ur sig själv så är det nog inte lättare med ett tomt skal och en massa nollor. Och föralldel även ettor.

HåG
Annandag jul 2008

 - copyright -

- tillbaka -