Recept på Pangkaka

som smäller högt när den är god

Mjöl, och det får man ge sig ut på landet till lämplig bonde, som har åkrar att så sådant på som sedan blir till mjöl efter viss behandlig av traktorer, skördetröskor och nermalning i särskilda kvarnar, och skaffa.

Ägg, kan man passa på att sno ifrån bonden medan han letar fram mjölet och vänder ryggen till så går man helt enkelt in till hanses hönsfåglar och tar. Dom värper i alla fall nya hela tiden eftersom dom är ämnade däråt, och om bonden får dom gratis på nämnda vis så kan väl även en ann.

Lingon, och då får man ånyo bege sig ut på landet men denna gång till bondens skog och om man letar där mellan granar och annat, som kanske stenar, så bör man hitta dom långt ner efter marken, och om man gör det, så plockar man åt sig dom och tar med dom hem. Därefter ska dom tillredas efter noggrann rensning, och kokas på kastrull.

Grädde, kan också, efter visst köpslående med bonden när man ändå var där, fås med, för så vitt att han har korna i behåll, som gör mjölk åt bonden, som han sedan kan skumma av grädden från.

Smet, ska åstadkommas genom att medelst vispning av ovan uppräknade specerier sker med undantag av lingonen och en försvarlig del av grädden, som däremot går åt enligt nedan. När det börjar bli lagom träligt att stå där och vispa är det färdigt och man kan gå vidare till nästa moment. Se under.

Stekning, av merparten av ovannämnda ingredienser, räknat per viktenhet, är det avslutande momentet och kan först ske efter det att spisen eldats ordentligt varm på ved, som bonden också odlat i särskilda skogsanläggningar, och som man tidigare fraktat hem och torkat upp i vedboden innan man huggit den i bitar som går in i spisen. När det fräser är det antingen katta som fått något av smeten över sej, eller så sker stekningen som den ska. Man kan kontrollera genom att iaktta katta och också lyssna.

Somliga briljera med att under stekningsutövningen liksom kasta upp pangkakan i luften så att den för ett ögonblick lämnar stekpannan och åstadkommer en visserligen elegant saltomortal men onödig, och fjantig, särskilt som om man är hungrig, och katta löper större risk.

Sedan serverar man anrättningen i viss ordning så till vida att tallriken, om man begagnar sådan, ska vara underst och sedan radas övriga ingredienser på varandra i vertikal riktning uppåt från bordet och tallriken sett, så att lingonen från skogen hamnar överst, och själva pangkakan underst. Begåvade och rimligt bildade räknar då ut att grädden måste dväljas däremellan. Sedan lägger man en kniv och en gaffel lite modernt och stillöst i närheten så att man kan smälla i sig alltihopa någon gång och få rapa.

Tips : Om Pangkakan ska förtäras på en söndag så rekommenderas att en kall öl framtages av särskild expertis på området emedan det skulle föra för långt att här närmare redogöra för hur, från sjön om den legat där på avsvalning. Den ställes inom armlängds avstånd för bekvämlighetens skull. Senså kan man hämta flera vartefter de behövs från sjön, om man tidigare ställt dit dom, för att de gör det.

HåG 11/11 2002

 

...........Sjökall öl

Göran Håkansson Copyright Håkansson Göran

- åter -