Harakers kyrka

Torsk - sommaren 99

Det var en av sommarens allra som hetaste dagar och jag kom åkandes i min Snaabel med full sommarvärme flödande genom instängdheten. Det var dom dagarna när det var så varmt och torrt, att det som skulle varit sommarens fagraste blommor, mera såg ut som hoptorkad vegetarisk Pizza, ställd på högkant.
Färdades landsvägen fram förbi Harakers vackra kyrka som för dagen såg ut att gona sig gott i rågfälten. Vad får jag väl se på långt håll, över den öppna slätten, om inte en i skinnkläder fullt utrustad knutte, som går och leder sin motorcykel. Eller var det en knutta, funderade jag, eftersom mänskan inte
var så stor. Svänger in och stannar framför vederbörande, och går fram till honom(!) och frågar – jo mycket riktigt, soppatorsk. Och inte vare sig en mack eller ett oljefält i sikte åt något håll, så långt ögat når. Nåväl – långt in i rövregionerna på min Snaabel kunde jag rota fram en bensindunk och bjuda herr Knutte på en slurk, som han dock hällde direkt i MC:ns tomma tank. Blanksvettig och lidandes grävde han fram en sedel ur skinnställets djup och erbjöd mig denna. Men - nej tack då, jag känner mig fortfarande som en knutte, även om själva hojåkandet numera är över, och vi brukar ju bistå varandra - vi knuttar. Leende, som en svettig sol, tryckte han på sig hjälmen, fick i gång hojen och drog iväg med ett tordön, som måste gjort själva guden avundsjuk, om han hört-et.
En lycklig knutte!
Själv funderade jag över varför det inte var en snygg knutta istället, som man fått bistå…  Kom inte på något bra svar på det, annat än möjligen att det hade med själva guden Tor och hans dån att göra. Å andra sidan är det kanske omodernt att tänka i sådan banor, i dessa yttersta dagar av homofil-festivaler och annat.

P.S.
Om man öppnar motorhuven på en SAAB V4 och kikar ner i det som uppenbarar sig där, så ser man bland allehanda oljiga saker, orsaken till varför den heter just Snaabel. Från den s.k. luftrenaren hänger den nämligen ner, själva snaabeln, och det är genom den som motorn suger i sig av friska luften, för att därefter under hårt arbete omvandla till den förorenade luft som vi själva får hålla till godo med, och andas.
Så länge vi gör det.

/ Göran Hå.  7/8 -99 
                                     SAAB V4

- tillbaka -

Göran Håkansson