T E R M I K E N

Termik

är varma uppåtvindar som uppstår när det finns stora stackmoln som drar omkring över himlavalvet. Betydande områden får ingen sol alls på ett tag medan andra får gassande sol som värmer upp marken och därmed även luften. Som varm luft måste så stiger den uppåt eftersom den av värmen blivit lättare och uttunnad och överskottet måste iväg någonstans – och det blir uppåt för där finns det plats. Alltså uppåtvindar, och nu kommer det roliga – det finns dom som kommit på finessen och nyttjar den som en gratishiss uppåt. Fiskmåsar, Ormvråkar och Segelflygmaskiner, till exempel, kan vid vissa gynnsamma omständigheter ses cirkla runt runt varandra medan dom hela tiden driver uppåt utan att knappt röra en fena, bara små rörelser för att korrigera och hålla kursen.
Vråken och segelflygplanet brukar efter ett tag, när dom blivit ganska små, lämna spiralrörelsen uppåt i tangentens riktning, nöjda med gratisskjutsen till höga höjder utan minsta ansträngning. Sedan seglar dom vidare åt varsitt håll, kanske letande upp en ny Termik för att börja om och ha lite kul på nytt.
Fiskmåsarna däremot fortsätter att cirkla runt runt medan dom stiger allt högre och högre. Till slut syns dom så små att dom varvet efter helt försvinner och är borta. Och jag tänker där jag ligger i gröngräset och granskar – så vart man äntligen av med dom.

HåG   1 augusti 2012

- tillbaka -